Algemeen, DIY Recepten

Recept Calendula zalf zelf maken (goudsbloemzalf)

Recept Calendula zalf maken

Een mooi recept om calendula zalf zelf te maken! Calendula bloemen, goudsbloemblaadjes worden ook wel het plantaardig jodium genoemd, de blaadjes hebben zuiverende en ontstekingsremmende eigenschappen. Calendula staat bekend om zijn helende kracht en wordt ook voor wondgenezing en brandwonden gebruikt, dit omdat calendula de aanmaak van nieuw weefsel stimuleert. Bij het gebruik van Calendula zijn er weinig tot geen bijwerkingen bekend, in een enkel geval kun je allergisch reageren op goudsbloem.

Calendula zalf kan ingezet worden bij de dagelijkse verzorging van de huid van baby’s en volwassenen. De zalf is goed voor de ruwe schrale huid en bij kleine wondjes. Inzetbaar bij eczeem, acne en jeuk. Gebruik de zalf alleen bij lichte zonnebrand en/of lichte brandwonden.

Calendula zalf of goudsbloemzalf word gemaakt van de goudsbloemblaadjes samen met bijenwas en cacaoboter.

Benodigdheden:

  • 1 gram bijenwas (bij een hogere dosering wordt de zalf harder en zal er een balsem ontstaan)
  • 4 gram cacaoboter
  • 50 ml kokosolie gefractioneerd, amandelolie, jojoba olie of arganolie
  • 10 gram gedroogde goudsbloemblaadjes (Calendulabloemen)
  • vitamine E olie ( 3 tot 6 druppels – werkt als conserveringsmiddel en geeft extra verzorging aan de huid, de houdbaarheid van de calendula zalf wordt verlengt)

Als extra toevoeging kunnen er 6 a 10 druppels lavendel essentiële olie aan toegevoegd worden, deze olie regenereert en desinfecteert de huid en versnelt de genezing van huidcellen.
Glazen cosmetica pot, de 30ml bruin glazen potjes zijn mooi om deze zalf in te verpakken.

  1. Doe de gekozen basisolie zoals kokosolie of amandelolie in een glazen kom of rvs kom en verwarm au-bain marie in een pan met net niet kokend water. Zorg dat alles in de kom niet heter wordt dan 60 graden en en laat de blaadjes zeker 25 minuten tot 1 uur wellen in de warme olie.
  2. Als de goudsbloem blaaldjes lang genoeg geweld hebben in de gekozen basisolie, giet je alles door een zeef en de gezeefde calendula olie kan zodra gezeefd weer terug in de kan (au-bain marie).
  3. Voeg nu als volgende stap de cacaoboter en de bijenwas toe en roer tot alles samengesmolten en vloeibaar is. Haal de kom uit de au-bain marie en voeg zodra alles langzaam begint te stollen als laatste de vitamine e olie en desgewenst de lavendelolie toe. Roer alles goed door en giet in een mooi potje de zelfgemaakte calendula zalf. Doe de deksel pas op de potjes als alles goed afgekoeld en gestold is.