Algemeen, DIY Recepten

Recept natuurlijke Deodorant maken voor Deo Roller of Deo Stick

Recept natuurlijke Deodorant maken

Recepten voor het maken van natuurlijke deodorant. Zelf deodorant maken kan op vele verschillende manieren, Zo kun je een vloeibare deodorant maken op water of alcohol basis voor in een deo roller. Een harde deodorant maken op basis van bijenwas, shea boter, cacaoboter voor in een deo draai stick. Of een zachte crème deo voor in een crème of poeder deodorant. De meeste (spray) deodoranten die in de winkel worden gekocht, bevatten o.a. parabenen, aluminium, kleurstof en andere niet natuurlijke ingrediënten of chemicaliën die kunnen leiden tot hormonale onevenwichtigheden, huidirritatie en andere ongemakken of gezondheid risico’s. Volg dit leuke DIY recepten blog om zelf een eigen natuurlijke deodorant te maken. Voor de geur kun je in elk recept enkele druppels essentiële olie toevoegen. Heerlijke geuren zijn citroengras, grapefruit, spar en sinaasappel.


Deodorant recept op waterbasis met citroen

citroenen
citroenen

Vloeibare deodorant maken op waterbasis is zo eenvoudig, je hebt maar twee ingrediënten , je hebt hiervoor nodig gedistilleerd water en één of meer uitgeperste citroenen. Dit handige DIY deo recept bestaat uit 100% natuurlijke ingrediënten en deze deodorant is in 5 minuten klaar te maken. Verpakken doe je in een geschikte lege deodorant roller of spray flesje. Voor citroen heeft onze voorkeur het verpakken in glas. Gebruik hiervoor een glazen deo roller.

Benodigdheden:

Citroen is alkaliserend en helpt om de pH-waarde in het lichaam in evenwicht te brengen, citroen is rijk aan vitamine C, Kalium, magnesium en andere mineralen. Ascorbinezuur neutraliseert bacteriën, citroen is een zeer prima reukverdrijver en heeft een goede antibacteriële werking., Citroen is hierdoor een prima natuurlijk ingrediënt om zelf deodorant van te maken.


Recept 1 vloeibare deodorant maken met alcohol & water

Benodigdheden:

 • 1/3 deel alcohol 40% of meer ( bij hoge dosering alcohol meer water toevoegen )
 • 2/3 deel gedestilleerd water
 • 5 a 6 druppels essentiële olie (bijvoorbeeld tea tree met lavendel)
 • verpakking: deo roller van glas of sprayflesje

Doe alle ingrediënten in een glazen kom en meng, giet daarna in de gekozen verpakking. Dit recept kan ook direct in een glazen deo roller verpakking of glazen flesje gedaan en gemengd worden.


recept 2 vloeibare deodorant maken

Benodigdheden:

 • mengkom of bakje
 • lege deodorant roller
 • 25 ml gedestilleerd water
 • 25 ml alcohol 96% natuurcosmetica
 • 2,5 gram Baking soda, zuivere natriumbicarbonaat
 • 5 ml Glycerine of honing
 • 15 tot 25 druppels essentiële olie

heerlijke geur combinaties van essentiële oliën:

 • 12 druppels sandelhout essentiële olie, 5 druppels citroengras citrus bliss essentiële olie, 4 druppels cederhoud essentiële olie en 4 druppels lavendel essentiële olie. ( deze mix is zeer gewaardeerd bij de heren. )
 • 12 druppels melaleuca tea tree, 3 druppels geranium, 2 druppels rozemarijn
 • 5 druppels petit-grain, 3 druppels patchouli essentiële olie, 3 druppels balance essentiële olie, 3 druppels Ylang Ylang essentiële olie.
 • 6 druppels citroen essentiële olie, 6 druppels grapefruit essentiële olie, 6 druppels wilde sinaasappel olie.

Zodra alles goed gemengd is, giet je deze deodorant in een lege deodorant roller van glas. Deze roller rolt prettig en verdeeld de deodorant prima onder de oksels.


Baking Soda - Natriumbicarbonaat - Zuiveringszout
Baking Soda – Natriumbicarbonaat

Zelf deodorant maken met Baking soda

Benodigdheden:

zuivere natriumbicarbonaat, zuiveringszout, baking Soda. is een (bicarbonaat) zuiveringszout en helpt je lichaam te ontzuren, het heeft een gezond effect op de huid, zuiveringszout, baking Soda verdrijft de nare geurtjes doordat het helpt bij het doden van vrijwel alle bacteriën die deze vervelende geurtjes veroorzaken. Het stopt het zweten niet, maar houd op een natuurlijke wijze de ontwikkeling van bacteriën en geurtjes tegen, waardoor het lichaam de afvalstoffen gewoon kan scheiden.


Zelf deodorant maken voor Deo stick roller

Benodigdheden:

 • 1/3 deel kokosolie
 • 1/3 deel shea butter
 • 1 tl. cacaoboter
 • eventueel 1 a 2 tl. glycerine

Gebruik een maatbeker of kom en zorg dat deze in een pan met heet water blijft staan. (au-bain marie) Doe de kokosolie, cacaoboter en shea butter bij elkaar in de kom en smelt het mengsel op laag vuur totdat het vloeibaar is. Als extra kan er een beetje Glycerine toegevoegd worden, dit zorgt er voor dat alle ingrediënten zacht en smeerbaar blijven op langere termijn, en maakt het opbrengen en uitsmeren van de deo gemakkelijker. Voeg er naar wens een geurtje zoals een essentiële olie aan toe zoals citroengras, grapefruit, spar en sinaasappel.

Laat het geheel goed afkoelen, meng alles in een mengkom net zolang tot dat er een crème-achtige massa ontstaat, vul dan de deodorant draaistick of gekozen pot met de gemaakte deodorant.


Zelfgemaakte crème deodorant voor 125ml pot of deo crème stick

Benodigdheden:

 • 5 eetlepels natuurlijke onbewerkte (raw) kokosolie of (3 eetlepels shea butter + 2 eetlepels vloeibare gefractioneerde kokosolie)
 • 20 druppels grapefruit etherische olie of een andere etherische olie met antibacteriële eigenschappen
 • ½ kopje zuiveringszout, baking soda
 • ½ kopje pijlwortelpoeder (Arrowroot) je kunt ook maïzena gebruiken

* Gebruik je liever een deo stick, dan kun je dit mooie recept verharden door er zelf bijenwas en/of sheaboter aan toe te voegen.

Gebruik een mengkom of keukenmachine met kom en mixer, voeg de baking soda en pijlwortelpoeder (Arrowroot) samen. Voeg daarbij de kokosolie en essentiële oliën toe en meng alles goed samen. Doe de crème deodorant in een glazen cosmetica pot +- 125ml. Gebruik voor het uit de pot lepelen eventueel een houten spatel en breng de crème onder de oksels aan en smeer goed uit. De crème kan met onbewerkte kokosolie reageren op de omgevingstemperatuur, in een te warme omgeving wordt de emulsie vloeibaarder en koude omgeving harder.